DIT (ikke DIY) - Do it together med Bosch

DIY – Hjemmebygget væg til væg bogreol

Reklame for Silvan

Så skete det. Efter års venten har jeg endelig fået min bogreol, som jeg har fantaseret om skulle stå op ad denne væg siden vi købte huset. Jeg syntes simpelthen at det var oplagt. Men Morten har ikke været sådan helt nem at overtale;) Jeg har kigget mange forskellige steder, for at se, hvad det kostede at få bygget sådan en reol, og har egentlig aldrig skænket det en tanke, at vi kunne bygge en selv. Indtil en dag, hvor det pludselig slog mig, hvordan den kunne laves virkelig nemt. Og nemt har det været. Faktisk har det ikke taget mere end halvanden dag at bygge reolen, og så har den fået tre lag maling. Det vil jeg skyde på har taget mig ca. 4 timer sammenlagt.

Min sorte hjemmelavede DIY lampe i finer kan I finde her!

Jeg synes det er blevet SÅ godt. Jeg kan faktisk slet ikke få armene ned over det. Og jeg er virkelig stolt af, at vi har lavet sådan et fint stykke arbejde.

Hvis du har mod på at gå i gang:

Jeg valgte at købe alle materialer i Silvan, fordi jeg vidste, at de har et savværk, hvor de skærer træet efter mål. Vi havde ingen jordisk chance for at gøre det lige så pænt uden at skulle investere i nye maskiner og enormt meget tid, så det sprang vi let og elegant hen over.

Alle materialer kan derfor findes i Silvan.

Inden du går i gang:

Sørg for at måle rigtig godt efter og find på forhånd ud af hvor mange millimeter træet skal være, så det kan komme med i dit regnestykke. Jeg er meget imponeret over, at jeg faktisk kun havde målt forkert 1 sted. Og skaden var heldigvis ikke så stort, da det kun var to små hylder, som nemt kunne skæres til med stiksaven.

Det skal du bruge:

Krydsfiner i fyr

Skruer (både korte og lange)

Fine filler (til at dække synlige skruehuller med)

Lille spartel

Maling (jeg brugte i alt 2 spande af 2,25 liter)

Afdækning

Lille tæt rulle + bakke

Pensel

12 små vinkelbeslag (8 til midtersektionen og 4 til at skrue reolen ind i væggen med)

Evt. en stiksavn til at skære til med (ved f.eks. fodlister eller stikkontakter)

(Trælim og de flade beslag fik vi ikke brug for alligevel)

Sådan gør du:

Vi valgte at lave reolen på den nemmeste tænkelige måde, hvor hylderne bare bliver skuret direkte ind i sidepladerne, på den måde skulle vi ikke til at bøvle med dyvler eller lister osv. Så yderpladerne, top og hylder er lavet med 18 mm plader og midtersektionerne er lavet med to 9 mm plader sat sammen efter at hylderne er skruet i. På den måde sættes de sammen til 18 mm og alle plader er derfor 18 mm i alt.

Jeg har illustreret det på billedet her, som jeg håber giver mening. Jeg har valgt ikke at skrive mål på, da I nok ikke vil kunne bruge vores mål til noget alligevel:) Dog kan jeg fortælle, at der er ca. 40 cm mellem hver hylde.

Vi har lavet reolen i 6 sektioner/reoler. Som til sidst er sat sammen med skruer hele vejen ned. Midtersektionen over døren er sat på til sidst med hvide vinkelbeslag.

Jeg vil anbefale at male alle plader inden reolen skrues sammen. Det er SÅ meget nemmere. Der skæres ud til fodlister

 Første sektion er færdig. Her ses at højre plade er 18 mm og venstre plade er 9 mm. 

Her ses to sektioner der er sat sammen (undnu ikke skruet samme på midten)

Synlige huller spartles

Toppladerne sætte først på til sidst, når alle sektioner er samlet!

Der skæres ud til en stikkontakt ved fodlisten

Her ses den sidste sektion til over døren, hvor man kan se, at denne sektion bliver skruet på de andre sektioner med 4 beslag i hver sin side

Tip

For at reolen ikke vælter, så kan den skues ind i væggen øverst oppe ved hjælp af vinkelbeslag.

Hvis I mangler en mere udførlig guide og små tips, så kan jeg anbefale at se min faste story på min Instagram HER, hvor der også er små klip fra processen, så det er nemmere at følge med i, hvordan vi har samlet hele reolen.

Hele projektet har kostet:

Træ i alt 2.210 kr.

Snit / udskæring 1.000 kr.

Maling 900

Beslag / malergrej /Fugemasse / Afdækning ca. 200 kr.

Projekt i alt: 4.310 kr.

4.000 kr. er da bestemt også en slat penge, men i forhold til, hvis vi skulle have købt os fra det, var vi ikke kommet under 15.000-20.000, så jeg tænker alligevel at det er ret billigt sluppet. Man kan sikkert også gøre det endnu billigere, hvis man selv kan skære pladerne eller kender en som kan. Så er de første 1.000 kr. i hvert fald sparet. Jeg vil ikke anbefale at spare på malingen. Reolen skal i forvejen have (i hvert fald) 3 gange, og det kan kun blive til flere gange, hvis man køber en billig maling, som ikke dækker særlig godt! Jeg har brugt en Dyrup maling i halvmat glans 25 (nr. 800 hvid)

Tip

Giv reolen en omgang spærre eller grunder inden du giver den maling, så trænger den gullige farve  fra træet ikke op gennem malingen med tiden.


Følg mig også på:

Instagram

Facebook

Følg bloggen – Bliv opdateret hver gang der kommer nye indlæg

10 kommentarer

 • Jens

  Rigtig flot reol. Hvor meget kan hylderne mon belastes? Kan de fyldes op med bøger?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Living on a budget

   Tusind tak:) Tror de kan holde til en del. De er knap 2 cm. tykke og det hele er meget stabilt:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Jeg er imponeret 👍
  Hvordan fik du den idé med yderplader i fuld tykkelse og mellemstykker i halv?
  Og nu hvor 9+9 mm pladerne er samlet, kan man så se, at det er to plader op af hinanden? Eller har I spartlet partlet og malet så det ser ud som én plade?
  Er det realistisk at gå i gang med sådan et projekt som ene kvinde uden særlig stor håndværksmæssig erfaring? Man er vel næsten nødt til at være to om at håndtere det der er højt oppe, men kan man godt klare hovedparten selv?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Living on a budget

   Hej Marie. Tusind tak:) Det kom bare lige til mig en dag, med de to plader sammen;) Jeg havde gået og spekuleret på en nem løsning, så hylderne bare kunne skrues i, men stadig være lige ud for hinanden. Jeg har ikke spartlet det, og jeg synes ikke det er så synligt, vi har sørget for at skrue pladerne hele vejen ned og det slutter ret godt tæt. Du vil godt kunne gøre en stor del af arbejdet selv. Som du kan se på min faste IG story “Bogreol” (hvis du har Instagram) Så gik jeg også i gang alene med at skrue plader i en dag. Det er ikke helt nemt og jeg vil nok anbefale at man er to. God arbejdslyst, hvis du hopper ud i det:) Kh Louise

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Hvordan er hylderne skruet ind når der er hylder på begge sider af en lodret plade?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Living on a budget

   Hej Anja. Alle reolerne er lavet i sektioner, hvor der er to plader på hver side hylderne er skruet i. Du kan se det på min tegning, jeg har tegnet. Hvor alle midterstykkerne er samlet og skruet sammen. Håber det giver mening. Ellers har jeg også skrevet det under et af billederne. Kh Louise

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe Op.

  Ej, hvor er det blevet godt! Sådan en reol er bare så flot – jeg ville virkelig også gerne have én, men i vores hus er der bare ikke plads mellem loft og dørkarm..
  Det er jo mega sejt, at I har bygget den selv! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Wauw, den er simpelthen så flot og det kan i godt være stolte af.. Ser mega godt ud og giver noget virkelig lækkert til stuen.. Tak for inspiration og diy.. Du/i er for seje.. 👌🏼👏🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DIT (ikke DIY) - Do it together med Bosch