DIY – Hjemmebygget væg til væg bogreol

Reklame for Silvan

Så skete det. Efter års venten har jeg endelig fået min bogreol, som jeg har fantaseret om skulle stå op ad denne væg siden vi købte huset.

Jeg syntes simpelthen at det var oplagt. Men Morten har ikke været sådan helt nem at overtale;)

Jeg har kigget mange forskellige steder, for at se, hvad det kostede at få bygget sådan en reol, og har egentlig aldrig skænket det en tanke, at vi kunne bygge en selv. Indtil en dag, hvor det pludselig slog mig, hvordan den kunne laves virkelig nemt.

Og nemt har det været. Faktisk har det ikke taget mere end halvanden dag at bygge reolen, og så har den fået tre lag maling.

Det vil jeg skyde på har taget mig ca. 4 timer sammenlagt.

Min sorte hjemmelavede DIY lampe i finer kan I finde her!

Hjemmebygget væg til væg bogreol

Jeg synes det er blevet SÅ godt.

Jeg kan faktisk slet ikke få armene ned over det.

Og jeg er virkelig stolt af, at vi har lavet sådan et fint stykke arbejde.

Hvis du har mod på at gå i gang

Jeg valgte at købe alle materialer i Silvan, fordi jeg vidste, at de har et savværk, hvor de skærer træet efter mål. Vi havde ingen jordisk chance for at gøre det lige så pænt uden at skulle investere i nye maskiner og enormt meget tid, så det sprang vi let og elegant hen over.

Alle materialer kan derfor findes i Silvan.

Inden du går i gang

Sørg for at måle rigtig godt efter og find på forhånd ud af hvor mange millimeter træet skal være, så det kan komme med i dit regnestykke. Jeg er meget imponeret over, at jeg faktisk kun havde målt forkert 1 sted. Og skaden var heldigvis ikke så stort, da det kun var to små hylder, som nemt kunne skæres til med stiksaven.

Det skal du bruge

Krydsfiner i fyr

Skruer (både korte og lange)

Fine filler (til at dække synlige skruehuller med)

Lille spartel

Maling (jeg brugte i alt 2 spande af 2,25 liter)

Afdækning

Lille tæt rulle + bakke

Pensel

12 små vinkelbeslag (8 til midtersektionen og 4 til at skrue reolen ind i væggen med)

Evt. en stiksavn til at skære til med (ved f.eks. fodlister eller stikkontakter)

(Trælim og de flade beslag fik vi ikke brug for alligevel)

Sådan gør du

Vi valgte at lave reolen på den nemmeste tænkelige måde, hvor hylderne bare bliver skuret direkte ind i sidepladerne, på den måde skulle vi ikke til at bøvle med dyvler eller lister osv

Så yderpladerne, top og hylder er lavet med 18 mm plader og midtersektionerne er lavet med to 9 mm plader sat sammen efter at hylderne er skruet i. På den måde sættes de sammen til 18 mm og alle plader er derfor 18 mm i alt.

Jeg har illustreret det på billedet her, som jeg håber giver mening.

Jeg har valgt ikke at skrive mål på, da I nok ikke vil kunne bruge vores mål til noget alligevel.

Dog kan jeg fortælle, at der er ca. 40 cm mellem hver hylde og de er 25 cm dybe.

Arbejdstegning til hjemmebygget væg til væg bogreol

Vi har lavet reolen i 6 sektioner/reoler. Som til sidst er sat sammen med skruer hele vejen ned. Midtersektionen over døren er sat på til sidst med hvide vinkelbeslag.

Jeg vil anbefale at male alle plader inden reolen skrues sammen.

Det er SÅ meget nemmere.

Der skæres ud til fodlister

Første sektion er færdig. Her ses at højre plade er 18 mm og venstre plade er 9 mm. 

Her ses to sektioner der er sat sammen (undnu ikke skruet samme på midten)

Synlige huller spartles

Toppladerne sætte først på til sidst, når alle sektioner er samlet!

Der skæres ud til en stikkontakt ved fodlisten

Her ses den sidste sektion til over døren, hvor man kan se, at denne sektion bliver skruet på de andre sektioner med 4 beslag i hver sin side

Tip

For at reolen ikke vælter, så kan den skues ind i væggen øverst oppe ved hjælp af vinkelbeslag.

Hvis I mangler en mere udførlig guide og små tips, så kan jeg anbefale at se min faste story på min Instagram HER, hvor der også er små klip fra processen, så det er nemmere at følge med i, hvordan vi har samlet hele reolen.

Hele projektet har kostet

Træ i alt 2.210 kr.

Snit / udskæring 1.000 kr.

Maling 900

Beslag / malergrej /Fugemasse / Afdækning ca. 200 kr.

Projekt i alt: 4.310 kr.

4.000 kr. er da bestemt også en slat penge, men i forhold til, hvis vi skulle have købt os fra det, var vi ikke kommet under 15.000-20.000, så jeg tænker alligevel at det er ret billigt sluppet.

Man kan sikkert også gøre det endnu billigere, hvis man selv kan skære pladerne eller kender en som kan. Så er de første 1.000 kr. i hvert fald sparet.

Jeg vil ikke anbefale at spare på malingen. Reolen skal i forvejen have (i hvert fald) 3 gange, og det kan kun blive til flere gange, hvis man køber en billig maling, som ikke dækker særlig godt!

Jeg har brugt en Dyrup maling i halvmat glans 25 (nr. 800 hvid).

Tip

Giv reolen en omgang spærre eller grunder inden du giver den maling, så trænger den gullige farve fra træet ikke op gennem malingen med tiden.

Hjemmebygget væg til væg bogreol

FØLG MIG PÅ
LÆS OGSÅ

42 kommentarer til “DIY – Hjemmebygget væg til væg bogreol”

 1. Hej. Super flot reol, vi er ved at bygge en lignende. Har dog lige et spørgsmål om malingen. Du skriver du har brugt Durup metal og træ maling glans 25 halv mat og så hedder den nr 800 hvid. Da jeg var nede i butikken så varer 800 er højere glans. Kan det passe? Og tog du den helt hvid eller fik du den tonet lidt? Der er jo mange hvide farver fik jeg atvide

  1. Det kan jeg desværre ikke huske. Indlægget er mange år gammelt. Men jeg fik den i hvert fald ikke tonet:)

 2. Flot arbejde! Når I nu har skruet skruet hylderne fast fra siden, Har I så boret for ind i endetræet eller bare skruet?

  1. Hej Thomas. Tusind tak. Vi har bare skruet direkte i og slebet lidt bagefter. Og spartlet hullerne til sidst:)

  1. Jeg vil anbefale træmaling i det her tilfælde. Og så vil jeg også anbefale at give noget grunder eller spærre inden, så den gule farve fra træet ikke trækker igennem:)

 3. Mikala milling hossy

  Det er virkelig flot, vi overvejer også at lave en væg til væg, gulv til loft reol, vores væg er 8 m lang og normal højde, men en åbning fra spisestue. Til stuen, så vi føler slev det er lidt overvældende at gå i gang med
  Har du nogle tanker/forslag omkring skabe forneden som er dybere end resten af reolen, så man også kan gemme noget væk
  Fedt projekt, virkelig godt gået.
  Hilsen Mikala

  1. Tusind tak, Mikala. Det kunne være fedt med skabe under. Det kan jeg godt forstå I gerne vil have. Man kan jo evt. se om IKEA har nogle træskabe, som man så kan bygge reolen ovenpå:)

 4. Martin Vestergaard

  Hej
  Den er superfed. Jeg har et spørgsmål mht. valg af træ. Krydsfiner er stærkt, så det tænker jeg også jeg vil bruge, men i “opskriften” er krydfiner i fyr streget over og linket virker ikke. Hvilken type krydsfiner brugte du ?
  På forhånd tak

  1. Hej Martin

   Det kan ge da godt se. Godt du skriver. Det er et meget godt spørgsmål. Jeg ved faktisk ikke om man kan få så meget forskelligt krydsfiner i fyr i de samme mål som vi har brugt. Måske du kan forhøre dig i byggemarkedet.

   Kh Louise

 5. Hej,
  Jeg skal i gang med et lignende projekt i nogenlunde samme størrelse. Du skriver, at I har fået pladerne skåret i Silvan. Har du et overslag over, hvad træet til jeres reol har kostet inkl. tilskæring?
  Mvh. Anders

 6. Hej. Den er mega fin 😀 hvad hviler den yderste til venstre på nederst?
  Der ser ud som om de andre sider går til gulv, mens de yderste – særligt der hvor man kan se sektionen yderst tv på billederne 🤔 svæver frit mvh Charlotte

 7. Hvor ser det bare godt ud! Min kæreste og jeg, vil selv give os i kast med at bygge en, men jeg har lige et spørgsmål først. På billederne ligne det at i har sat den op, og derefter malet den, kan det passe? 😊 og hvordan fungerer det med jeres sokkel (eller manglende sokkel) er det til at holde rent, eller burde man montere en? 😊
  Mvh sofie

  1. Hej. Den er mega fin 😀 hvad hviler den yderste til venstre på nederst?
   Der ser ud som om de andre sider går til gulv, mens de yderste – særligt der hvor man kan se sektionen yderst tv på billederne 🤔 svæver frit mvh Charlotte

 8. Hvor ser det bare godt ud! Min kæreste og jeg, vil selv give os i kast med at bygge en, men jeg har lige et spørgsmål først. På billederne ligne det at i har sat den op, og derefter malet den, kan det passe? 😊 og hvordan fungerer det med jeg sokkel (eller manglende sokkel) er det til at holde rent, eller burde man montere en? 😊
  Mvh sofie

  1. Living on a budget

   Hej Sofie. Tusind tak. Jeg vil anbefale dig at male inden du samler. Det er så meget nemmere. Du kan evt. give den sidste gang når reolen er samlet:) Det fungerer fint uden sokkel her. Det er nemt at komme ind med støvsugeren. Hvis man monterer sokkel, vil der jo stadig ligge støv derinde, som man ikke kan gøre rent. Held og lykke med projektet:) Kh Louise

 9. Hej, og hvor er den bare super flot!
  Har et spørgsmål, for min kæreste og jeg vil selv igang med et sådan projekt til en tom væg 🙂
  Men kan simpelthen ikke regne ud hvordan i har rejst sektionerne op?? Støder de ikke mod loftet når de vippes op når de oprejst er så tæt på loftet? 🤔

  1. Living on a budget

   Hejsa:) Tusind tak. Jeg tror det har noget at gøre med dybden måske. Vores er kun 25 cm dyb, så vi har bare rejst dem op en efter en uden problemer:) Kh Louise

 10. Hej Anne 🙂

  Jeg har kastet mig ud i projekt byg-selv-bogreol, og din blog er en kæmpe inspiration! 😀
  Jeg har lige et spørgsmål – hvordan skruede I reolerne sammen, altså hvordan satte I sektionerne sammen?

  Mvh Camilla

  1. Living on a budget

   Hej Camilla

   De er bare skruet sammen hele vejen ned og så er hullerne spartlet til sidst:) Held og lykke med projektet:)

   Kh Louise

 11. Hej,
  Super flot arbejde. Du skriver toppladerne skal på til sidst, men hvordan har i så skruet dem fast?
  Og hvordan har i sat den fast til væggen? Det er slet ikke tydeligt på billederne, så kan ikke gennemskue hvordan man gør det pænt 🙂

  1. Living on a budget

   Topladene skal på inden reolen rejses op. Så den skrues blot ned i siderne. Håber det giver mening:) Dbh Louise

 12. Hej,
  Super flot arbejde. Du skriver toppladerne skal på til sidst, men hvordan har i så skruet dem fast?

 13. Hej
  hvorfor Krydsfiner i fyr og ikke MDF ?
  Jeg skal maaske igang med et ligende projekt
  Tak
  mvh
  anders

  1. Living on a budget

   Hej Anders

   Godt spørgsmål. Krydsfiner pladerne var i den størrelse jeg skulle bruge. Overvejede faktisk slet ikke MDF:) Kh Louise

 14. Hvad er årsagen til du ikke har brugt MDF-plader? Ville det ikke være et billigere og lige så godt alternativt?

  1. Living on a budget

   Det har jeg faktisk ikke et godt svar på. Det var lige krydsfiner der var i den længde jeg skulle bruge. Overvejede faktisk ikke andre alternativer:)

  1. Living on a budget

   Tusind tak:) Tror de kan holde til en del. De er knap 2 cm. tykke og det hele er meget stabilt:)

 15. Jeg er imponeret 👍
  Hvordan fik du den idé med yderplader i fuld tykkelse og mellemstykker i halv?
  Og nu hvor 9+9 mm pladerne er samlet, kan man så se, at det er to plader op af hinanden? Eller har I spartlet partlet og malet så det ser ud som én plade?
  Er det realistisk at gå i gang med sådan et projekt som ene kvinde uden særlig stor håndværksmæssig erfaring? Man er vel næsten nødt til at være to om at håndtere det der er højt oppe, men kan man godt klare hovedparten selv?

  1. Living on a budget

   Hej Marie. Tusind tak:) Det kom bare lige til mig en dag, med de to plader sammen;) Jeg havde gået og spekuleret på en nem løsning, så hylderne bare kunne skrues i, men stadig være lige ud for hinanden. Jeg har ikke spartlet det, og jeg synes ikke det er så synligt, vi har sørget for at skrue pladerne hele vejen ned og det slutter ret godt tæt. Du vil godt kunne gøre en stor del af arbejdet selv. Som du kan se på min faste IG story “Bogreol” (hvis du har Instagram) Så gik jeg også i gang alene med at skrue plader i en dag. Det er ikke helt nemt og jeg vil nok anbefale at man er to. God arbejdslyst, hvis du hopper ud i det:) Kh Louise

  1. Living on a budget

   Hej Anja. Alle reolerne er lavet i sektioner, hvor der er to plader på hver side hylderne er skruet i. Du kan se det på min tegning, jeg har tegnet. Hvor alle midterstykkerne er samlet og skruet sammen. Håber det giver mening. Ellers har jeg også skrevet det under et af billederne. Kh Louise

 16. Ej, hvor er det blevet godt! Sådan en reol er bare så flot – jeg ville virkelig også gerne have én, men i vores hus er der bare ikke plads mellem loft og dørkarm..
  Det er jo mega sejt, at I har bygget den selv! 🙂

 17. Wauw, den er simpelthen så flot og det kan i godt være stolte af.. Ser mega godt ud og giver noget virkelig lækkert til stuen.. Tak for inspiration og diy.. Du/i er for seje.. 👌🏼👏🏻

Der er lukket for kommentarer.

1CB00A1D-CB4A-493A-A09D-E52512D04103

Louise Uldall Otto

Velkommen til mit DIY univers. Her finder du en masse inspiration til gør-det-selv løsninger og boligindretning. Læs med om livet på landet, livet som mor og kvinde i 30’erne. 

Jeg håber, du bliver inspireret.

Kærlig hilsen

Louise

Scroll to Top