Når boligdrømmen braser fuldstændig!

Vurdering af hus

Jeg ved næsten ikke, hvor jeg skal starte og slutte det her indlæg! I sidste uge gik jeg rundt og var sådan lidt små nervøs, på den gode måde. For vi skulle nemlig have en ejendomsmægler ud for at vurdere huset, så vi kan bygge om. Han kom ud helt som planlagt om mandagen og var vældig flink. Han havde faktisk solgt huset i tidernes morgen, langt tid før det var renoveret.

Læs også: Sådan så vores hus ud, da vi købte det

Dagen efter skulle vi have sløjfet vores oliefyr, som faktisk var vores største bekymring, da vi købte huset. For hvem vil have et hus der fyrer med olie. Skrækscenarier om skyhøje olieregninger og alt det der. Men vi havde fundet en rigtig fin løsning med en varmepumpe, som var helt ideel til vores hus. Og det fortalte jeg jo selvfølgelig glædeligt ejendomsmægleren. For et hus med en ny varmekilde må jo da trods alt være mere værd end et med et gammelt oliefyr.

Jeg var egentlig fuldstændig tryg, for jeg var skråsikker på, at huset var steget i pris. Vi har trods alt lagt omkring 150.000 i haven, på terrasse, fuldisoleret skur, ny carport og en masse andet. I kan se hvordan huset så ud på salgsopstillingen da vi købte det HER. Ikke at det altid har været et pænt hus, for det har det bestemt, især på billeder. Men det man ikke ser på billederne er, at alt træet både på carporten og terassen var råddent, og at terrassen i øvrigt var bygget op af pivgiftige jernbanesveller. Det stank i haven i flere uger efter de var blevet fjernet. Så jeg havde egentlig en god ro i maven, for selvfølgelig ville vi kunne hive en god friværdi hjem, som naboen i øvrigt også lige har gjort. Vi har trods alt også boet i huset i snart 5 år. Så prisen måtte jo være steget.

Mandagen efter ringer vores bankrådgiver med vurderingen. Uhhhh! Og da hun så siger, at ejendomsmægleren har vurderet huset til præcis det samme, som det stod til da vi købte det (1.650.000) er det første jeg siger: “hold kæft sådan en nærrigrøv”! Alt faldt bare til jorden.

Jeg kunne overhovedet ikke forstå det. Det næste jeg sagde var, at det da ikke kunne være rigtigt. Hun lagde også ører til meget andet lort jeg fik sagt, men jeg blev simpelthen så rasende. Jeg sad med følelsen af at have paradis på jorden mellem hænderne, og så kommer der en idiot og skambyder for vildt. Det var virkelig sådan jeg havde det. Der er så mange følelser i spil, når det er ens hjem det handler om.

Bankrådgiveren kunne selvfølgelig godt forstå min frustration, for vi havde (HAR) jo ligesom planer om at bygge en førstesal, og nu handlede det ikke mere om. hvor mange penge vi ville smide i huset, nu handlede det om at huset nok slet ikke vil kunne økonomisk bære en overetage i forhold til beliggenheden.

Vi vil gerne bo her i mange år, og vi er også villige til at bruge penge på huset, men vi er ikke interesseret i at lave en underskudsforretning. Investeringen skal også kunne svare sig i forhold til når/hvis vi engang skal herfra. Vi er begge ret fornuftige i forhold til huset, og vil egentlig bare gerne sidde så billigt som muligt, fordi vi vægter frihed og rejser højt. Derfor var det heller ikke en høj friværdi vi havde brug for, men at gå fra det og så ned på ingenting nærmest, det havde ingen af os set komme.

Jeg ved godt at der er langt større problemer i verden end vores lille byggeprojekt, og der er familier i Danmark der bor på langt mindre plads end os, og selvfølgelig vil vi kunne være her. Vi kan bare lave to børneværelser inde i den sidste stue, hvor vi i dag har kontor. Men det er ikke drømmen. Det var ikke derfor vi købte huset. Det hele faldt bare til jorden i mandags.

Jeg blev simpelthen så ked af det og rasende på samme tid. Man kan jo ikke få en skid for 1,6 millioner i dag. Og da slet ikke vores hus. Det vil jeg altså stadig holde ved. Jeg synes vurderingen er helt hen i vejret. Men jeg må jo også bøje mig og og sige, hvis han har ret i at det kun er 1,6 værd, så kan vi ikke bygge for 5-600.000, for så sidder vi da virkelig i lort til halsen, hvis det en dag skal sælges. Man kan jo så håbe at en overetage vil få huset til at stige så meget, at det har tjent sig hjem.

Men beliggenheden kan stadig være et issue. Nogle køber hus på landet, fordi det er billigere end i byen, og måske fordi de ikke har råd til at bo i byen. Vi har valgt at bo på landet fordi vi selv ønsker det. Fordi vi fandt både drømmehuset og drømmebeliggenheden og derfor er det svært, når andre siger at beliggenheden ikke er optimal.

Lige nu er jeg bare skuffet. Og til tider mega sur på det her dumme hus… og ejendomsmægleren. NØJ hvor kunne jeg sige mange grimme ting. Men det stiger huset jo ikke af. Morten har snakket om at vi så bare skal sælge og bygge nyt et andet sted, men jeg er slet ikke færdig med det her hus.

Det er min lille plet i paradis. Her har jeg endelig fundet ro efter at have flyttet nærmest en gang om året siden jeg var 17 år gammel. Jeg kan ikke forestille mig at bo andre steder. Overhovedet!! Så ligepludselig blev det hele usikkert. Og drømmene krakelerede fuldstændig.

Vi skal stadig have et nyt tag på, og hvor langt er der lige fra et nyt tag til en overetage, hvor vi selvfølgelig skal lave det meste selv. Øv altså. Det var slet ikke hvad vi havde regnet med. Nu står vi overfor at forsøge at lave et projekt, som bliver så billigt som muligt, få ejendomsmægleren til at vurdere projektet, for at se om huset vil stige nok i værdi til at det er muligt at gå i gang. Så endnu engang krydser jeg fingrer, og håber på, at det kan lade sig gøre. Jeg skal bare lige over den her mavepuster først! Vi skal simpelthen have den overetage, det skal vi bare!

FØLG MIG PÅ
LÆS OGSÅ

31 kommentarer til “Når boligdrømmen braser fuldstændig!”

 1. Hej,
  Nu arbejder jeg selv i bank og ved, at der kan være rigtig stor forskel på vurderingerne hos de forskellige kreditforeninger 😊 Så prøv en anden bank 🙌🏼

 2. En vurdering til en kreditforening ligger alt andet lige altid under en salgsvurdering, man plejer at sige omkring 10 %. I kan jo få en gratis salgsvurdering hos en ejendomsmægler til sammenligning.

 3. Forstår tankerne og din frustration. Men tænker også at nogle gange gør man noget, forfølger en drøm for egen vinding og fordi man ønsker at bo der i mange år frem.
  Bor selv på landet, og har oplevet meget varierende vurderinger, alt afhængig af hvor godt lokalkendskab mægleren havde. Ville helt sikkert kontakte en uafhængig mægler, der ikke er bankens mægler.

 4. Æv. Hvad med at få en anden ejendomsmægler til at komme og vurdere det?

  Det skal ikke være en underskudsforretning, men nogle gange har det også en værdi at man har det godt der hvor man bor og så må man måske vælge at betale nogle penge for det.

  1. Living on a budget

   Præcis. Og indtil nu har vi også bare betalt for de ændringer, fordi det var sådan vi gerne ville have det. Vi skal bestemt have en anden ud☺️👌🏻

 5. Som bankrådgiver, vil jeg anbefale at I spørger en anden bank der samarbejder med en anden kreditforening.
  Det er selvfølgelig vigtigt, at man får så retvisende en vurdering som muligt for at der økonomisk er bund under økonomien.
  Og man kan jo ikke tage udgangspunkt i en generel m2-pris (som det lyder til ham har gjort), for som du selv skriver er der en del forskel på det og standen af husene i Jeres område..

  Så skynd jer at kontakte en anden bank og fortæl dem, hvorfor I gør det og hvad jeres drømme og planer er.. Ved ikke om Jeres nuværende bank er lokal, men det kunne måske være en fordel?

  Kh Malene

  1. Living on a budget

   Tusind tak fir dit råd. Vi overvejer også at få en anden bank ind over. Eller 2. Det er klart at vi også gerne vil have en sund økonomi og vi vil også gerne bygge så billigt som muligt og lave en masse selv. Men det kræver jo at der er noget at bygge for. Så vi krydser fingrer, for at en anden mægler kan vurdere det højere. Kh Louise

 6. kender godt følelsen, vi købte vores til 845.000 også på landet i vestjylland, og har istandsat og forskønnet rigtig meget men blot 1.5 år efter var vores faldet 160.000 kr jeg var i chok. det betød jo at hvis vi ville sælge var vi i underskud og ville gå med gæld, det skulle vi så ikke, men her 10 år efter og endnu mere renovering, kan vi faktisk stadig ikke opnå en pris for huset som gør, at vi vil være gældfrie, og det skal lige siges, at vi ikke har lånt nogle penge til renovering overhovedet. Det er et dejligt hus, men vi bliver ældre og har ikke længere børn hjemme og ville egentlig gerne have noget mindre, men det er ikke muligt pt. Jeg spurgte, hvordan dette dog hang sammen?????? Priserne i vores område er generelt faldet rigtig meget, og samtidig er der solgt en del billige huse i området, som gør at vores hus dermed også falder i værdi, jeg anede ikke, at andres huspriser, havde indflydelse på vores 🙁

  1. Living on a budget

   Øv hvor er det bare træls for jer. Det er jo ikke noget man går og tænker over i hverdagen, men hvis man en dag skal flytte eller bygge om, så er det ret afgørende.Prisen på vores hus er også vurderet ud fra hvad der er solgt i området, og det synes jeg bare ikke rigtig giver mening, når man ikke kan sammeligne de huse med vores. Der ligger rigtig mange huser herude, som er i så ringe stand, at de bare skal rives ned og derfor sælges de for en slik:/

 7. Øv det er synd for jer.
  Der kan være meget skjult “politik” i ejendomsmæglere og deres bud.
  Ved I hvad, næste år kommer de nye vurderinger og dem tror jeg bliver højere.
  Prøv at gå ind på min geo og plot jeres adr. ind og se hvad de regner med, at jeres hus stiger med.
  Så må jeres planer vente lidt.
  Håber det er et lille plaster på såret!

 8. Har i overvejet at få det vurderet af flere ejendomsmæglere? Det kn jo være nogle sætter prisen lavere end andre? 👍🏼

  1. Living on a budget

   Det har vi faktisk overvejet og det kommer helt sikkert også til at ske, hvis banken ikke vil hæve prisen:)

  2. Den vurderingsmand som banken sender ud ifb med omlægning af lån, vil altid sætte prisen konservativt. Så den pris han har givet, er ikke nødvendigvis helt tilsvarende den i ville kunne få i et salg. De er nødt til at være lidt “forsigtige”, både så folk ikke sidder for hårdt økonomisk bagefter men også for at sikre at de ikke ender med gælden, skulle det komme dertil.
   Men jeg kan godt forstå I er mega skuffede, jeg har selv været i samme båd, og kender alt for godt følelsen 😟

 9. Øv en mavepuster! Vi har selv købt hus, af ældre dato, som vi har renoveret, så kender godt til alt det vurderings cirkus der følger med, og store forventninger til drømme. Det jeg undrer mig over, er at det er en mægler, der sætter prisen for banken.. hos os var det en fra realkreditten som vurderede det. Vi havde selv kontakt 3 mæglere ved siden af, for at høre på en evt salgs vurdering, for at kunne lægge de to tal op mod hinanden. Men de to tal er jo ofte alligevel et stykke fra hinanden, fordi realkreditten er lidt mere forsigtige i deres vurdering, iforhold til mæglerne. Jeg ved selvfølgelig ikke om det er anderledes, når jeres ligger på landet? Jeg ved faktisk ikke lige hvorhenne jeres ligger, men hvis jeg var jer, ville jeg høre på vurdering fra andre mæglere også. Vi har selv haft den samme mægler ude, at vurdere vores, efter renovering, hvilket var rigtig positivt. Men jeg tænker også, at det kan give et negativt resultat, da han måske vil hænge sig i prisen det blev handlet til dengang?
  Alt i alt håber jeg i finder en løsning! Det er et dejligt hus, og jeg drømmer selv om sådan en lækker terrasse som jeres 😊

  1. Living on a budget

   Det var i hvert fald min første indskydelse, at det ikke er positivt at han ved, hvad det er handlet til før og læner sig op ad den pris også. Men kreditvurderingerne er altid lavere end salgsvurderinger. Derfor er det også foruroligende at kreditvurderingen er 1.650.000, når huset for 4 år siden stod til salg for 1.625.000. Tusind tak:)

  2. Ja nemlig. Jamen så har kreditforeningen og mægleren egentlig vurderet det til det samme? Men har i overvejet at flere vurderinger fra andre mægler firmaer?😊

  3. Living on a budget

   Det har vi. Og vi skal have fundet et par stykker, så snart vi er tilbage fra ferie. Og så krydser vi fingrer for at de vurderer det højere. For ellers er vi på den😳

 10. En realkreditvurdering er jo altid lavere end hvad man egentlig vil sætte huset til salg for. Men når det er sagt, så findes der jo masser banker med ændre mæglere, så prøv da at forhør jer andre steder og ser om de ikke kan hjælpe jer med at få drømmen til at gå i opfyldelse 🙂

 11. I kan evt prøve at høre et andet realkreditinstitut. For nogle år siden ville vores institut ikke løfte vurderingen. Efter at have ringet til en konkurrent, som (uden at se huset) ville vurdere højere, ville vores eget institut pludselig alligevel hæve vurderingen.

 12. Vi var i samme situation som jer. Vi skiftede altså bank. Vi informerede en potentiel ny bank om overvejelserne i er bankskifte – alle banker ønsker nye kunder. Så den potentielle nye bank sendte også “deres” ejendomsmægler ud. Han spurgte hvad den nuværende bank havde vurderet vores hus til. Og fordi den nye bank gerne ville have os som kunder lagde han 75.000kr oven i den første vurdering i håb om at vi ville vælge at skifte til dem.
  ……….. det fortalte vi til en helt tredje bank… og ja, efter bank nr. 5 gav os en vurdering på vores hus der lå 250.000kr højere end den aller første vurdering, sagde vi ja til at blive kunder og skifte bank. Så vores hus steg teoretisk med 250.000kr på 3 uger fordi bankerne slås om at få nye kunder. Bare et lille tip. For nu har vi råd til at bygge til 🙂

  1. Living on a budget

   Hvor er det godt for jer! Men det er jo næsten til grin. De skal jo være lidt enige om huspriserne. Men det viser jo i hvert fald bare at vi ikke skal lade alt stå og falde på en enkelt vurdering. Vi skal helt sikkert ud og undersøge lidt nærmere, hvad andre kan tilbyde:)

 13. Jeg forstår dig fuldt ud. I 2010 fik vi en vurdering på 2.550.000 for vores hus, siden hen har vi fået lagt Dinesen planker i hele hytte + meget mere. Sidste år, skulle vi have vurderet igen, da vi drømmer om, en carport/udhus/værksted mm. Vi fik en vurdering af banken (ejendomsmægleren var ikke her ude, han så det sidst i 2010). Og vurderingen hedder nu 1.825.000 kr. Hans argument var at det er et træhus og det ikke var nok med lækre gulve. Sjov nok var vurderingen netop så lav, at vi ikke kunne udnytte friværdien i huset (eller mangel på samme), men vi måtte gerne få et banklån på det ønskede. Det kommer så aldrig til, at ske. Jeg vil foreslå jer, at I kontakter en anden bank, som samarbejder med en anden kreditforening.

  1. Living on a budget

   Ej hvor er de udspekulerede, hva’! Det er jo alt for dyrt i forhold til. Øv!Det tror jeg også det er det der kommer til at ske:)

Der er lukket for kommentarer.

1CB00A1D-CB4A-493A-A09D-E52512D04103

Louise Uldall Otto

Velkommen til mit DIY univers. Her finder du en masse inspiration til gør-det-selv løsninger og boligindretning. Læs med om livet på landet, livet som mor og kvinde i 30’erne. 

Jeg håber, du bliver inspireret.

Kærlig hilsen

Louise

Scroll to Top