11 fordele og ulemper ved en biopejs

Biopejs

Jeg håber, at indlægget her kan hjælpe dig, hvis du står overfor at beslutte, om du skal vælge en biopejs eller noget helt andet. Det her er i hvert fald vores erfaringer med vores pejs.

For omkring 2 måneder siden købte jeg den her fantastiske biopejs. Det er ikke meget længere tid siden at min kæreste sagde, at jeg alligevel ikke måtte få en brændeovn. Som jeg ellers altid har ønsket mig. Og som han faktisk havde lovet, at jeg gerne måtte få. Men som med så mange af mine ideer, er det nok meget godt, at jeg har en bedre halvdel, så beslutningsprocessen engang i mellem bliver trukket lidt ud, og jeg måske godt kan se at ideen er lidt fjollet. Især fordi vi ikke har en skorsten eller et rum, hvor det giver mening at have en så stor varmekilde.

Men en brændeovn skulle jeg sgu have. Om det så kun var en look-a-like, så skulle jeg bare have et eller andet med ild i! Så jeg fandt et rigtig godt alternativ, hvor jeg godt kan se, at der er et par fordele i forhold til en traditionel brændeovn, men der er altså også et par ulemper.

Fordele

1. Den bliver aldrig så varm at man kan brænde sig på den. Det er ret smart, når vi har et 4-årig barn som tonser rundt. Den bliver selvfølgelig varm, men varmen stiger ud i toppen, så glasset og håndtaget bliver aldrig så varmt, at man ikke kan tage ved det.

2. Den kan stå alle steder. Nok den største fordel for en boligblogger som jeg. Jeg har sat filtdutter under, så jeg kan faktisk bare skubbe den hen over gulvet. Lige nu står den i køkkenet, men den har også stået på kontoret og i stuen. Det er SÅ genialt!

3. Man behøver ingen skorsten! Hvilket jo er ret rart, når man ikke har sådan en. Men det betyder også, at den kan stå i en lejlighed, hvor man jo selvfølgelig ikke lige kan installere en skorsten.

4. Jeg blev virkelig positivt overrasket over den hyggelige susen, som man forbinder med træ der brænder i brændeovnen. Man slipper så til gengæld for de høje brag træet og den varme brændeovn kan give, som kan få en til at flyve ud af sofaen af forskrækkelse;)

5. Vores biopejs har sådan en ekstra hat, kan man vist godt kalde den, som ”blæser” varmen ud i toppen, både ud i rummet og opad.

6. Ingen svineri med træ, sod og aske. WIN!

7. Den er nem at tænde op i. Det eneste man skal, er faktisk bare at antænde væsken, og så kører det bare. Jeg er Så dårlig til at fyre op i en brændeovn. Så det er selvfølgelig et ret stort plus i min bog.

Ulemper

1. Det her er egentlig både en fordel og en ulempe. Den bliver aldrig sådan rigtig varm. Til at starte med ville jeg gerne lige smide en ekstra pind på, for sådan at få rigtig godt gang i den. Man skal ikke forvente at få den samme flamme som ved en brændeovn. Men til gengæld giver den en jævn behagelig varme.

2. Bioethanol er dyrt. Jeg har ikke undersøgt markedet ordentlig, og ved ikke om der findes noget billigere. Men det er selvfølgelig værd at undersøge om prisen falder, hvis man køber større mængder. Vi har købt vores i jem og fix, fordi det var nemt og tæt på.

4. Den brænder i 3 timer og så skal man lige vente med at hælde nyt bioethanol på til den er afkølet. Så det er altså ikke en helaftensforestilling.

5. Det her er nok den største ulempe! Den lugter i start- og slukfasen. Når man er i rummet ligger man ikke rigtig mærke til det. Bioethanol har sådan en sødelig lugt som jeg ikke er ret vild med. Man vænner sig til den. Men er biopejsen i gang, og har man været udenfor et stykke tid og kommer ind igen, kan man godt lugte det. Så luft godt ud!

Når det så er sagt, så ser man jo flere og flere nye huse med bioethanol og gaspejse i stedet for en brændeovn. Brændeovnen lugter også, men jeg tror bare at lugten bliver forbundet mere med hygge, varme og bål og der er bioethanol altså ikke endu. Personlig er jeg ikke meget til gas. Jeg er simpelthen så bange for at det sprænger i luften. Så en biopejs var løsningen for os. Vi har ikke købt en pejs for at få varmet huset op. Vi har købt den til de ekstra kolde dage, så vi har lidt mere varme og hygge i stuen. Vores pejs kan sagtens øge temperaturen i stuen med 1 grad eller 3.

FØLG MIG PÅ
LÆS OGSÅ

3 kommentarer til “11 fordele og ulemper ved en biopejs”

 1. Hej Louise.
  Tak for at stille denne fine artikel op. Det er virkelig brugbar. Jeg har selv kigget lidt på en biopejs i stil med din, men jeg må indrømme, at jeg er lidt grøn på området. Jeg tror bare at din biopejs funktionsmæssigt må virke på samme måde, så jeg tænkte at høre dig om pejsen bliver varm udenpå.

  Jeg har selv en lille søn, og jeg er bare for han brænder fingrene på glasset. Og så tænkte jeg på om man kunne selv ligge almindelig brænde bunden. (Har set Silvan har nogle ret flotte stykker, men det er ægte brænde). Jeg har set nogle og de koster altså 500 kroner, så tænkte måske at spare de penge. Jeg synes måske det er lidt i overkanten, hvis de ikke rigtigt har nogen funktion?

  De bedste hilsner,
  Nina 🙂

  1. Hej Nina

   Du kan ikke bruge rigtig brænde, så går der jo ild i det;) Jeg har haft det keramiske brande, men synes egentlig det er unødvendigt. Det skjuler også lidt af flamerne, og det synes jeg er ærgerligt. Fordelen ved min biopejs er, at den ikke bliver så varm. Man kan sagtens røre ved glasset uden at man brænder sig. Selvfølgelig bliver den lidt varm, men slet ikke som en brændeovn.

   Håber det giver mening.

   Kh Louise

 2. Vi bor i et stort 70’er hus i et plan, som er født med en pejsestue i den ene ende af huset. Dvs vi ikke rigtig har glæde af brændeovnen og har planer om at flytte/købe en pilleovn istedet. Så får vi udnyttet varmen i hele huset -det er pænt dyrt at varme sådan en krabat af et hus op, selv med nye vinduer og ekstra isolering, så vi vil gerne have varmen som en brændeovn kan give, men gider ikke al svineriet. Så er der bare at finde en pæn pilleovn, og det er virkelig en udfordring.

Der er lukket for kommentarer.

1CB00A1D-CB4A-493A-A09D-E52512D04103

Louise Uldall Otto

Velkommen til mit DIY univers. Her finder du en masse inspiration til gør-det-selv løsninger og boligindretning. Læs med om livet på landet, livet som mor og kvinde i 30’erne. 

Jeg håber, du bliver inspireret.

Kærlig hilsen

Louise

Populære indlæg

Scroll to Top